logo-1

Final 4 Κυπέλλου Κρήτης 2022

Ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 21-22/05 στα Χανιά, το Final 4 του Κυπέλλου Κρήτης 2022 όπου η ομάδα μας κατέκτησε την 2η θέση μετά από σκληρή μάχη στον τελικό.
Πιο αναλυτικά: Οι αγώνες ξεκίνησαν το Σάββατο 02/04 που παίζαμε στην φάση των 16 του Κυπέλλου Κρήτης με την ομάδα του Λέων Κάντια όπου κερδίσαμε 3,5-0 (δεν κατέβηκαν).
Μετά τις διακοπές του Πάσχα οι αγώνες συνεχίστηκαν στις 15/05 που παίζαμε στα Χανιά με την ομάδα του Κύδωνα. Κερδίσαμε με το φαινομενικά “άνετο” 1-3, αλλά δεν ήταν τόσο άνετο όσο φαίνεται!

Ο Κύδωνας δεν κατέβασε την καλύτερη σύνθεση που μπορούσε αλλά ακόμα και έτσι πάλεψαν και έπαιξαν πολυ καλά. Την πρώτη νίκη την έδωσε στην ομάδα μας ο Νίκος Παναγιωτάκος στην δεύτερη σκακιέρα με αντίπαλο την Κατερίνα Αλειφέρη. Λίγο αργότερα ο Νίκος Καζάκος στην 4η σκακιέρα έκανε ισοπαλία με τον Γιάννη Αλειφέρη και έτσι το σκορ διαμορφώθηκε στο 1,5-0,5 υπέρ μας. Στην πρώτη σκακιέρα έπαιζε ο ιδιαίτερα φορμαρισμένος Γιώργος Μυλωνάκης από τα Χανιά, μια εβδομάδα πριν είχε κάνει 6 στα 9 σε τουρνουά κλειστό για νόρμα ΙΜ, με τον βασικό προπονητή της ομάδας μας Παναγιώτη Χριστοδούλου. Ο Μυλωνάκης πίεζε με τα λευκά από την αρχή της παρτίδας, αλλά δεν κατάφερε να σπάσει την άμυνα του Χριστοδούλου και έτσι η παρτίδα έληξε ισοπαλία μετά από πολύωρη μάχη και το σκορ έγινε 2-1 υπέρ μας.Η ισοπαλία αυτή έδωσε την νίκη στην ομάδα μας καθώς ακόμα σε αποτέλεσμα 2-2 θα κερδίζαμε το ματς με το κριτήριο Βερολίνου.Στην τρίτη σκακιέρα έπαιζε με τα Λευκά ο Χρήστος Μαρινάκης με την ομάδα του Κύδωνα, που επίσης έκανε πολύ καλή εμφάνιση σε αγώνες που έδωσε την περίοδο του Πάσχα και με την ομάδα μας έπαιζε με τα μαύρα ο δυναμικός Γιώργος Καδιάνης. Ο Γιώργος έστησε ένα πιόνι σε κάποια φάση, αλλά κατάφερε και έβγαλε πολύ καλό αντάλλαγμα, με το παιχνίδι να γίνεται περίπλοκο καθώς άρχισε να κοιτάζει τον Λευκό Βασιλιά. Στις περιπλοκές και στην πίεση χρόνου, ο Γιώργος επικράτησε και βγήκε κερδισμένος και μετά με ωραία τεχνική κέρδισε την παρτίδα και έτσι το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 3-1 και περάσαμε στο Final 4.

Μια εβδομάδα αργότερα ξαναπήγαμε στα Χανιά καθώς το Final 4 ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθεί στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας σε ένα πολύ ωραίο ξενοδοχείο. Οι ομάδες που είχαν περάσει στην τελική φάση ήταν ΟΦΗ,ΣΑΧανίων,Κάισσα Χανίων και Ιδαίοι Ανωγείων.
Στον ημιτελικό κληρωθήκαμε με την ομάδα της Κάισσας Χανίων. Είμασταν από την αρχή φαβορί στο ματς, αλλά ήθελε προσοχή. Κερδίσαμε το ματς 4-0 παίζοντας πολύ καλές παρτίδες.Ο Παναγιώτης Χριστοδούλου έδωσε γρήγορα τον πόντο στην ομάδα με αντίπαλο τον Γιώργο Στράλη ενώ πολύ ωραίες νίκες στα φινάλε από τον Νίκο Παναγιωτάκο απέναντι σε Μανώλη Βερυκάκη και από Νίκο Καζάκο με αντίπαλο τον Κώστα Χομπιτάκη. Ενδιαφέρουσα τακτική παρτίδα από τον Γιώργο Καδιάνη που επικράτησε της Σοφίας Μαρκάκη.

Φτάνουμε λοιπόν στον τελικό με το κλασσικό ντέρμπι των τελευταίων ετών, με αντίπαλο την ΣΑΧανίων.
Το ματς ήταν τελείως οριακό και φάνηκε και από το αποτέλεσμα. Μετά από δυνατές μάχες και αρκετές περιπέτειες το ματς έληξε 2-2(!) , καθώς από την ομάδα μας κέρδισε ο Παναγιώτης Χριστοδούλου τον Παναγιώτη Τζαγκαράκη και ο Νίκος Παναγιωτάκος τον Γιώργο Αντωνιουδάκη σε ένα περίπλοκο φινάλε. Από την ΣΑΧ ο Σπύρος Ναούμ κέρδισε τον Νίκο Καζάκο και ο Αργύρης Παπαδόπουλος τον Γιώργο Καδιάνη. Κάπως έτσι, με το σκορ 2-2, πάμε σε νέα αναμέτρηση μπαράζ, με τους ίδιους αντιπάλους με διαφορετικά χρώματα. Ο χρόνος που παίζαμε ήταν 10’+5” ανα κίνηση. Το μπαράζ δεν ξεκίνησε καλά για την ομάδα μας, καθώς ο Νίκος Παναγιωτάκος, προφανώς από κούραση από την κανονική παρτίδα έστησε ματ σε 1 κίνηση σε ήδη χειρότερη θέση. Μετά από λίγο ο Γιώργος Καδιάνης ενώ είχε μεγάλη υπεροχή από την αρχή, στην πίεση χρόνου κάνει μια αβλεψία και βγάζει χαμένη θέση, χάνοντας την παρτίδα. Σε εκείνο το σημείο το σκορ ήταν 2-0 υπέρ της ΣΑΧ και τα βλέμματα στράφηκαν στις πρώτες 2 σκακιέρες με την ομάδα μας να κερδίζει και στις δύο! Ο Νίκος Καζάκος είχε κάνει την έκπληξη και κέρδιζε τελείως τον Σπύρο Ναούμ, όμως στην πίεση δεν είδε μια “απλή” κίνηση που θα κέρδιζε την παρτίδα και βρέθηκε να χάνει. Ο Παναγιώτης Χριστοδούλου κέρδισε και στο μπαράζ τον Παναγιώτη Τζαγκαράκη και έτσι το τελικό σκορ διαμορφώθηκε 3-1 υπέρ της ΣΑΧανίων.

Στον μικρό τελικό οι Ιδαίοι Ανωγείων επικράτησαν 3-1 της Κάισσας και έτσι κατέκτησαν την 3η θέση και το πρώτο τους μετάλλιο στην διοργάνωση!

Συγχαρητήρια σε όλους για την συμμετοχή και την προσπάθεια!

Για την ιστορία…από το 2017-2022 τα Κύπελλα Κρήτης έχουν διαμορφωθεί ως εξής: ΟΦΗ (2017,2018,2021) και ΣΑΧ (2019,2022). Το 2020 δεν πραγματοποιήθηκε το Κύπελλο λόγω της πανδημίας.