Ο σκακιστικός ΟΦΗ κατέκτησε το Διασυλλογικό Κύπελλο «Κρητικής Φιλίας» 2023

Το Σάββατο 18/11 και την Κυριακή 19/11 πραγματοποιήθηκε το Διασυλλογικό Κύπελλο «Κρητικής Φιλίας» 2023. Η διοργάνωση αυτή είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Κρητικού σκακιού στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλες οι ομάδες του νησιού μας τόσο με έμπειρους, όσο και με αρχάριους σκακιστές. Συμμετείχαν συνολικά δεκαπέντε ομάδες από όλη την Κρήτη με 119 σκακιστές.

Ο σύλλογός μας συμμετείχε με τέσσερις ομάδες:

Η πρώτη ομάδα μας (ΟΦΗ 1) πέτυχε το απόλυτο με εφτά νίκες σε εφτά αγώνες (7/7), και τερμάτισε μόνη πρώτη κατακτώντας δίκαια το κύπελλο. Στην δεύτερη θέση ήταν η Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου με 5 νίκες και μια ισοπαλία, ενώ τρίτη τερμάτισε η νεοϊδρυθείσα ομάδα του Σκακιστικού Ομίλου Ιεράπετρας, με 4 νίκες και μια ισοπαλία.

Η μεγάλη ομάδα του ΟΦΗ κατέβηκε με μια ισορροπημένη σύνθεση που περιείχε έμπειρους σκακιστές από την ομάδα που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής (Χριστοδούλου, Παναγιωτάκος, Καδιάνης, Σερπετσιδάκη) και από μέλη της παιδικής ομάδας που πρόσφατα στέφθηκε πρωταθλήτρια Κρήτης στις ηλικίες έως 16 ετών (Καζάκος, Κοντογιάννη, Τερζάκης). Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η συμμετοχή του γιατρού και ικανού σκακιστή Ζ. Καλαϊτζάκη ο οποίος επέστρεψε στην αγωνιστική δράση μετά από πολλά χρόνια. Ο ΟΦΗ δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στους αντιπάλους του, κερδίζοντας άνετα με μεγάλα σκορ όλους τους αγώνες, τερμάτισε πρώτος με διαφορά από την δεύτερη ομάδα, και πρόσθεσε άλλο ένα κύπελλο στην συλλογή του.

Η ομάδα ΟΦΗ 2 αποτελούνταν από ταλαντούχα παιδιά από τις ακαδημίες του συλλόγου με ηλικίες από 9 έως 14 ετών (Καλαϊτζάκης Μ, Καρτσάκης Ι, Καρτσάκης Π, Ρακιτζής, Ρεμεδιάκη, Σερλιδάκη, Ταμιωλάκης). Παρά την μικρή τους ηλικία, τα παιδιά αυτά έχουν ήδη αρκετά μετάλλια στην συλλογή τους, από διάφορες διοργανώσεις, και αποτελούν το μέλλον του σκακιστικού ΟΦΗ. Ο ΟΦΗ 2 έκανε πολύ καλή εμφάνιση απέναντι σε υπερδυνάμεις του κρητικού σκακιού, και τερμάτισε με τρεις νίκες σε επτά αγώνες. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο ντέρμπυ ΟΦΗ 1 – ΟΦΗ 2 τα παιδιά απέσπασαν μια νίκη και μια ισοπαλία από τους μεγάλους, με το τελικό σκορ να είναι 4.5-1.5 υπερ του ΟΦΗ 1.

Η ομάδα ΟΦΗ 2000 (ΟΦΗ 3) αποτελείται από ερασιτέχνες και βετεράνους σκακιστές, τους οποίους ενώνει η αγάπη για το άθλημα. Καθώς η ομάδα λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν κατάφερε φέτος να συμμετέχει στο επίσημο πρωτάθλημα και κύπελλο Κρήτης, το κύπελλο Κρητικής Φιλίας τους έδωσε την ευκαιρία να πάρουν αγωνιστική εμπειρία. Στον ΟΦΗ 2000 συμμετείχαν οι Βενιανάκης, Γαλάτης, Καδιάνης, Μούργος, Μπρας, και πλάι τους αγωνίστηκαν τα κορίτσια των ακαδημιών, Βερτούδου και Ορφανάκη. Ο ΟΦΗ 2000 έκανε τρεις νίκες και ισοβάθμησε με τον ΟΦΗ 2.

Η έκπληξη του τουρνουά και η ομάδα που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν η δεύτερη ομάδα του ΟΦΗ 2000 (ΟΦΗ 4), η οποία αποτελούνταν από γονείς παιδιών που προπονούνται στις ακαδημίες του ΟΦΗ (Μπακάλης, Πλεύρη, Ρεμεδιάκης, Ρακιτζής, Σακλαμπανάκης, Σερλιδάκης, Χατζησάββας). Αν και πολλοί από αυτούς έπαιξαν πρώτη φορά αγωνιστικό σκάκι, τους ένωσε η φιλία των παιδιών τους και η αγάπη για τον ΟΦΗ. Έπαιξαν χωρίς άγχος, όντας το αουτσάιντερ του τουρνουά, και κατάφεραν να φέρουν μια νίκη και μια ισοπαλία. Πέτυχαν έτσι τον στόχο τους, που ήταν να μην τερματίσουν στην τελευταία θέση, κάτι το οποίο πανηγυρίστηκε δεόντως!

Προπονητής τόσο του ΟΦΗ όσο και του ΟΦΗ 2000 είναι ο Παναγιώτης Χριστοδούλου (FM), με την καθοδήγηση του οποίου ο ΟΦΗ έχει εδραιωθεί εδώ και πολλά χρόνια ως μια από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας μας.

Συγχαρητήρια σε όσες και όσoυς συμμετείχαν και ευχές για πολλές ακόμα επιτυχίες στο μέλλον!

Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ: https://chess-results.com/tnr851103.aspx?lan=1