Ιστορία

ΤΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΟΦΗ

Το σκακιστικό τμήμα του ΟΦΗ ιδρύθηκε το 1994 και στεγάζεται στην αίθουσα «Εμμ. Παπακαλιάτης» του κεντρικού γηπέδου «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» στην περιοχή Καμίνια του Ηρακλείου. Αρχικά στηρίχτηκε σε σκακιστές που είχαν αποχωρήσει στην ισχυρή ομάδα τότε του Ο.Α.Α. «Ηράκλειο» και αμέσως άρχισε να λειτουργεί η ακαδημία η οποία γρήγορα απέδωσε καρπούς , με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Παγκορασίδων (μέχρι 12 ετών) από την σκακίστρια του Ο.Φ.Η  Εύα Φανουράκη το 1997. Συμμετέχει σε όλα τα ατομικά και ομαδικά Πρωταθλήματα της  Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, βασιζόμενος σχεδόν αποκλειστικά σε αθλητές που έχει αναδείξει μέσα από τις ακαδημίες του. Στην Α’ Εθνική αγωνίστηκε για πρώτη φορά το 2009 και ανελλιπώς από το 2012 και μετά. Το 2017 μάλιστα, κατέκτησε την 7η θέση σε σύνολο 34 ομάδων απ’ όλη τη χώρα. Το 2020 η ομάδα θα αγωνιστεί στον Προκριματικό  Όμιλο Α’ Εθνικής και θα διεκδικήσει ξανά την άνοδο της στην Α’ Εθνική το ίδιο καλοκαίρι. Παράλληλα διατηρεί τον Ο.Φ.Η ‘2000’ ως θυγατρικό σωματείο που αγωνίζεται και αυτός στον Προκριματικό  Όμιλο και λειτουργεί ως προθάλαμος της πρώτης ομάδας.

Η ακαδημία του σκακιστικού Ο.Φ.Η είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση του σωματείου. Απασχολεί τέσσερις προπονητές και προπονούνται συνολικά πάνω από 400 αθλητές είτε εντός του σωματείου είτε σε συνεργασία με συλλόγους γονέων σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία του Ηρακλείου.

Τα τελευταία χρόνια η ακαδημία μας έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες τόσο σε ομαδικό όσο και ατομικό επίπεδο. Από το 2013 η ομάδα του Ο.Φ.Η συμμετέχει κάθε χρόνο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων, στην ισχυρότερη νεανική ομαδική διοργάνωση της Ελλάδας, με πολλές επιτυχίες. Αποκορύφωμα ήταν 2η θέση 2017 με τους νεαρούς σκακιστές Σερπετσιδάκη Νίκο, Μπροκαλάκη Χρήστο, Παπιδάκη Γιώργο, Καζάκο Νίκο, Βιτσαξάκη Ίριδα και Εργαζάκη Ειρήνη. Επίσης κατακτήσαμε την 3η  θέση το 2013 και 2014, την 8η το 2015, 6η το 2016 και την 7η το 2018. Φέτος κερδίσαμε το Παγκρήτιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων και η ομάδα θα εκπροσωπήσει ξανά την Κρήτη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Να αναφέρουμε ότι το 2018 αγωνίστηκε και ο Ο.Φ.Η ‘2000’  στο Πανελλήνιο καθώς αναδείχθηκε 2ος στην Κρήτη. Αυτό αναδεικνύει το βάθος των ακαδημιών μας καθώς αγωνίστηκαν 13 παιδιά με την φανέλα της ομάδας μας στην κορυφαία αυτή διοργάνωση.

Σε ατομικό επίπεδο σημαντικότερη επιτυχία ήταν η κατάκτηση του Πανελληνίου Ατομικού Πρωταθλήματος Νεανίδων (αθλήτριες έως 18 ετών) για το 2014 από την 16χρονη τότε Εύα Σερπετσιδάκη, η οποία το 2015 κατέκτησε την 1η θέση στις μαθήτριες Λυκείων στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα. Επίσης η Κατερίνα Γρατσέα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων. Ακόμα ο Νίκος Σερπετσιδάκης έχει επανειλημμένα διακριθεί και αυτός σε Πανελλήνια Σχολικά και Νεανικά Πρωταθλήματα. Σημαντικότερες ήταν η κατάκτηση της 2ης  θέσης στο Πανελλήνιο Α-18 χρονών, ενώ ήταν μόλις 15 χρονών, αλλά και της 1ης θέσης στο Πανελλήνιο Σχολικό το 2015. Επίσης την ίδια χρονιά ο Γιώργος Καδιάνης βγήκε 3ος στο Πανελλήνιο Σχολικό, ενώ το 2019 πήραν το χάλκινο οι Γιώργος Παπιδάκης και Νεφέλη Ματθαιάκη στις κατηγορίες τους. Το 2016 επίσης, ο Γιώργος Καδιάνης κατέκτησε το χάλκινο Πρωτάθλημα Παίδων. Επίσης οι Νίκος Σερπετσιδάκης, Γιώργος Καδιάνης, Εύα Σερπετσιδάκη, Γιάννης Κουβίδης, Γιώργος Παπιδάκης  έχουν εκπροσωπήσει την χώρα μας με αρκετή επιτυχία σε Πανευρωπαικά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα Παίδων-Νεανίδων.

Το 2017 η ομάδα του Ο.Φ.Η ενισχύθηκε με το 18χρονο Ανδρέα Κελίρη ο οποίος είναι ο νεότερος  Έλληνας  ΓκρανΜαιτρ (GM) και αναδείχθηκε 1ος νικητής στο Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδος 2017 Νέων Ανδρών (μέχρι 20 ετών). Ο Ανδρέας επίσης είναι πλέον στο τοπ 10 των Ελλήνων Ανδρών με αρκετές επιτυχίες σε Πανευρωπαικό και Παγκόσμιο επίπεδο. Άμεση συνέπεια της αναβάθμισης του Σκακιστικού Ο.Φ.Η τα τελευταία χρόνια ήταν οι κατακτήσεις των Κυπέλλων Κρήτης το 2013, 2017 και το 2018 όταν μάλιστα προκρίθηκε και αγωνίστηκε στις οχτώ καλύτερες ομάδες της Ελλάδος. Την ομάδα αποτελούσαν οι Κελίρης Ανδρέας, Χριστοδούλου Παναγιώτης, Βλάχος Κυριάκος, Παναγιωτάκος Νίκος, Σερπετσιδάκης Νίκος και Καδιάνης Γιώργος. Αξίζει να αναφερθεί επίσης και η άνοδος του Ο.Φ.Η ‘2000’ τα τελευταία χρόνια, καθώς κατέκτησε την 1η θέση στο Πρωτάθλημα Β’ Εθνικής το 2017 και ανέβηκε στον Προκριματικό  Όμιλο Α’ Εθνικής όπου κατέκτησε την 2η θέση το 2018 και την 4η το 2019.

Σε επίπεδο διοργανώσεων, το Σκακιστικό Τμήμα του Ο.Φ.Η. αναλαμβάνει και φέρει σε πέρας με επιτυχία πολυάριθμες διοργανώσεις σε τοπικό και σε Εθνικό επίπεδο. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι το 1995 όπου διοργάνωσε με επιτυχία το Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδας Γυναικών, ενώ συμμετείχε ως συνδιοργανωτής και σε άλλες σκακιστικές διοργανώσεις, με σπουδαιότερο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων 2002 στο ξενοδοχείο CRETA MARIS της Χερσονήσου, με τη συμμετοχή χιλίων περίπου σκακιστών απ’ όλο τον κόσμο.  Διοργάνωσε ακόμη με μεγάλη επιτυχία την τελική φάση των Νεανικών Πρωταθλημάτων Κρήτης 2013, καθώς και τα Σχολικά Πρωταθλήματα Ανατολικής Κρήτης 2014 και 2016 ενώ συμμετείχε στην διοργάνωση του Πανευρωπαικού Πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων που έγινε το 2017 στη Χερσόνησο. Στο Πρωτάθλημα αυτό κλήθηκε στην Εθνική Ομάδα ο Αντρέας Κελίρης , ενώ επίσης δύο σκακιστές του Ο.Φ.Η οι Παναγιώτης Χριστοδούλου και Κυριάκος Βλάχος στελέχωσαν την μικτή ομάδα Κρήτης (1η και 2η σκακιέρα αντίστοιχα) που πήρε επίσης μέρος στην διοργάνωση.

Το επιτελείο των προπονητών του τμήματος αποτελούν καταξιωμένοι σκακιστές με σημαντική εμπειρία στην σκακιστική εκπαίδευση όλων των επιπέδων. Από το 2016 βασικός προπονητής της ομάδας μας είναι ο Fide Master Παναγιώτης Χριστοδούλου, με μεγάλη προπονητική εμπειρία από συλλόγους της Αθήνας. Ο Παναγιώτης προπονεί τα αγωνιστικά τμήματα της ομάδας και συνοδεύει τα παιδιά σε Πανελλήνιες και όχι μόνο διοργανώσεις, βοηθώντας ουσιαστικά στις τελευταίες επιτυχίες των παιδιών σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Από το 2017 στην προπονητική ομάδα εντάχθηκε ο Νίκος Παναγιωτάκος, που έχει αναλάβει τμήματα μικρότερων ηλικιών καθώς και σχολεία της περιοχής μας και βοηθάει στην προαγωγή νέων ταλέντων. Επίσης, από 2018 η ομάδα συνεργάζεται με τον Τάκη Παπαθανασίου, από τους πιο μακροχρόνιους προπονητές της πόλης, ο οποίος έχει προωθήσει στην ομάδα πολλά παιδιά κυρίως από νηπιαγωγεία της περιοχής. Την προπονητική ομάδα στελεχώνει από το 2007 και ο Γιώργος Πρεδευτάκης, που έχει αναλάβει το έργο της εκμάθησης και διάδοσης του σκακιού στα σχολεία και προωθεί νεαρά ταλέντα στον σύλλογο μας. Τέλος πολύ σημαντική ήταν η προσφορά των Στέφανου Γρατσέα και Σταύρου Λυράκη που ήταν οι βασικοί προπονήτες του ΟΦΗ για πάνω από 10 χρόνια, αλλά και των Γιάννη Μαρή, Μανόλη Φραγκιαδάκη, Κωνσταντίνου Αναγνωστόπουλου, Γιάννη Χαλκιά, Άργυ Βαρβεράκη και Στέλιου Βαρδάκη, που συμμετείχαν στην προπονητική ομάδα του τμήματος τα προηγούμενα χρόνια.

Ο έφορος σκακιού του ΟΦΗ

Κώστας Βαρβεράκης